Ένας ουρακοτάγκος, ένας γορίλας και ένας χιμπατζής μπαίνουν σε ένα μπαρ.
Όχι, αυτό δεν είναι ανέκδοτο, αλλά το νέο sequell του πλανήτη των πιθήκων: War for the plannet of Apes και αυτή η κριτική του.
*Το παρακάτω κείμενο εμπεριέχει ρατσιστικά αστεία για πιθήκους, παρακαλούμε διαβάστε με ψυχραιμία.
Το War for the plannet of the Apes είναι πιθανόν το πιο ρομαντικό απ’ όλα τα Planet of the Apes. Πριν όμως πούμε περισσότερα γι αυτό, θέλω να αναφέρω πως η κλασική ταινία του 2001 με σκηνοθέτη τον Tim Burton (η οποία είναι remake της κλασικής ταινίας του 1968 η οποία ίσως να είναι και remake) αξιολογήθηκε πολύ ισχνότερα από το νέο sequell το οποίο, αν κι έχει κάποια καλά στοιχεία, περισσότερο μοιάζει με παραμύθι για χιμπατζήδες παρά για sciene fiction.
The planet of the Apes σε σκηνοθεσία Tim Burton με την Estella Waren και άλλους ηθοποιούς.
Η αλήθεια είναι πως η πρότυπη ταινία ήταν αρκετά καλή και μετά το reboot μοιάζει εντελώς εκφυλισμένη. Παρότι το The μπλα-μπλα-μπλα of the planet of the Apes έχει πολύ καλά εφέ, χαριτωμένους γορίλες, post-apocalyptic σενάριο και σπαραχτικές στιγμές, έχει κι ένα βασικό ελάττωμα: Μας αφηγείται την ιστορία του Καίσαρα, του χιμπατζή που έμελλε να κατακτήσει τον κόσμο. Δυστυχώς, όσο και αν θες να επικεντρωθείς στην ουσία, αυτή η ενδελεχής εξιστόρηση έχει ξεχειλώσει και δεν τρώγεται με τίποτα. Αν θέλετε να ευχαριστηθείτε πραγματικά την ταινία, ο καλύτερος τρόπος να το κάνετε είναι να πιείτε ένα τσιγάρο. Μετά από αυτό οι αντάρτες πίθηκοι καβάλα στ’ άλογα, με τουρμπάνια στα μαλλιά και G3 στα χέρια, θα σας φαίνονται ως κάτι το απολύτως φυσιολογικό κι έτσι θα καταφέρετε να επικεντρωθείτε στην ανατρεπτική ιστορία και τα υπέροχα οπτικά εφέ.
Πάμε ξανά απ’ την αρχή λοιπόν…
Στο σενάριο της ταινίας ο Καίσαρας, ο βασιλιάς των γενετικά εξελιγμένων Ουρακοτάγκων προσπαθεί να χτίσει μια νέα ζωή μαζί με την οικογένειά του σε μια απομονωμένη ζούγκλα, μακριά από το life style και τα φώτα της δημοσιότητας. Δυστυχώς για εκείνον, ανάμεσα στους ανθρώπους που έχουν επιζήσει ενός τρομερού ιού δεν φαίνεται να υπάρχει κανένας vegan. Η ανθρωπότητα, που πλέον προσπαθεί να αναγεννηθεί από τις στάχτες της, έχει συνταχθεί σε μεγάλα στρατόπεδα και εκτός από την πολεμική της φύση έχει να αντιμετωπίσει και χιμπατζίδες που κλέβουν αδιάκριτα βιντεοκάμερες, καράσνικοφ και πορτοφόλια. Μέσα σε όλα αυτά, ο αυταρχικός στρατηγός Woody Harrelson, σε μια άνανδρη εφόρμηση, θα στείλει στον πλησιέστερο ζωολογικό κήπο όλη την οικογένεια του πρωταγωνιστή μας και ο Καίσαρας μαζί με τους γορίλες φίλους του θα πάρει τον μακρύ δρόμο της εκδίκησής. Ένα ταξίδι με ζωώδες μάχες αλλά και απρόσμενους συμμάχους…
Cesar, πρωταγωνιστής της ταινίας και άτυπος βασιλιάς των πιθήκων.
Η αλήθεια είναι πως το The μπλα-μπλα-μπλα of the planet of the Apes είναι μια πάρα πολύ προσεγμένη παραγωγή. Η ταινία διαρκεί σχεδόν 2.30 ώρες και εμπεριέχει με αρκετή αξιοπρέπεια όλα τα στοιχεία που μπορούν να κρατήσουν το ενδιαφέρον του θεατή. Και δράση και ιστορία και ανατροπές αλλά και ευχάριστες σκηνές.
Οι πρωταγωνιστές μας απολαμβάνουν μερικές ξέγνοιαστες στιγμές λίγο πριν βρεθούν αντιμέτωποι με τους ανθρώπους.
Σε γενικές γραμμές, το sequel της ταινίας μοιάζει να έχει δανειστεί χαρακτηριστικά στοιχεία από κλασικές σκηνές και να τα έχει εφορμήσει στο δικό της μότο. Παρότι σίγουρα έχει ξεφύγει από το sci-fi και την πρωτοτυπία, μπορώ να πω πως τουλάχιστον έχει μια καλή ροή με αρκετή ένταση και εναλλαγές, κάτι που κατά την γνώμη μου την καθιστά ένα ευχάριστο παραμυθάκι για παιδιά. Αν πάντοτε θέλατε να δείτε ένα Lord of the Rings με πιθήκους, τότε σίγουρα δεν πρέπει να την χάσετε.
Το 7.5/10 που είναι η παγκόσμια αξιολόγησή της στο IMDB έναντι του 5.7 της αρχικής ταινίας (η οποία ξεχειλώθηκε για εμπορικούς λόγους) σίγουρα μας οδηγεί σε ένα συμπέρασμα: όλος ο κόσμος την πίνει.
Βαθμολογία: 6/10
trailer
More Stories
Μαγνητικά πεδία – Magnitika pedia
Ένας (που μοιάζει) ναυτικός μένει από βενζίνη και γνωρίζει με οτοστόπ μια μιλφ που φοράει μαύρα και έχει να κάνει 4 χρόνια σεξ: όχι, δεν μιλάω για το σενάριο κάποιας ταινίας της χρυσής εποχής του Ελληνικού κινηματογράφου πορνό αλλά για την πρώτη ταινία του Γιώργου Γούση
Top Gun Maverick
Στο σενάριο της ταινίας, ο Τομ Κρουζ έχει παραμείνει ο ίδιος κλασσικός καραφάνταρος που όλοι αγαπήσαμε από την δεκαετία του ’80 και δεν λέει να πάρει βαθμό με τίποτα αφού κλέβει συνεχώς F-16 για να βγάλει βόλτα νεαρά γκομενάκια.
Lord of the rings: Rings of Power – Αρχοντας των δαχτυλιδιών: Τα δαχτυλίδια της δύναμης
Τόσο βαρετή, ασύνδετη και αμήχανη που πηγαίνει τσάμπα το φαγητό που θα παραγγέλλεις για να την δεις.
Pray: Το θήραμα
Το Pray είναι φυσικά το σεναριακό πρωίμο της ταινίας “Ο Κυνηγός” με τον Άρνολντ Σβατσενέγκερ και τον Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ, μια ταινία που αδυνατώ να αποκαλέσω prequel μιας και είναι τόσο αναξιόλογη που θέλω να πιστεύω πως πρόκειται απλά για
Everything Everywhere all at once – Τα πάντα όλα
Κλείσε για λίγο τα μάτια σου και φαντάσου πως είναι να κάνεις ναρκωτικά για πρώτη φορά και να ονειρεύεσαι έναν θηλυκό Τσάκι-Τσάν να παίζει τον Doctor Strange σε μια εναλλακτική ταινία της Marvel
Dr Strange in the multiverse of madness – Δρ. Παράξενος και το πολυσύμπαν του Χαμού
Σίγουρα κάπου εκεί έξω στο πολυσύμπαν υπάρχει μια καλύτερη εκδοχή αυτής της ταινίας
Average Rating