Read Time:1 Minute, 49 Second

Το The killing of a sacred deer έχει όλα τα στοιχεία τα οποία δεν θα ήθελα ποτέ να δω σε μια ταινία, σε ένα βιβλίο ή μπροστά μου γενικότερα. Ή, για να το θέσω αλλιώς, αν η ταινία ήτανε άνθρωπος, θα ήταν ο πρωτοετής φοιτητής της φιλοσοφικής που αγόρασε τα άπαντα του Καβάφη και τώρα μιλάει συνεχώς για ποίηση κουβαλώντας πάντα μαζί του το βιβλίο σε μια κρεμαστή τσάντα στο πλευρό του. 

Στο σενάριο της ταινίας, ένας καρδιολόγος που δεν πληρώθηκε φακελάκι αποκοιμιέται κατά την διάρκεια της εγχείρησης ανοιχτής καρδιάς. Έτσι το 15χρονο μαλακισμένο του μακαρίτη βάζει σκοπό ζωής να εκδικηθεί. Και, βασισμένο στις εμπειρίες ζωής του από Nitendo, Full metal alchemist και Grand Theft Auto, στήνει το τέλειο σχέδιο εκδίκησης.

Σε γενικές γραμμές,  η ταινία είναι κακή στον πυρήνα της. Το σενάριο χωλαίνει στην βάση του και αν ο Άνθιμος πίστεψε πως δεν υπήρχε λόγος να επενδύσει στην πλοκή γιατί το μήνυμα της ταινίας είναι μεγαλεπήβολο, κακώς το πίστεψε.

Συμπερασματικά, οι συμβολισμοί δεν γεμίζουν τα κενά της πλοκής, οι στημένες ερμηνείες δεν εξυπηρετούν τους ρόλους και η γενική επιτήδευση δεν επικοινωνεί την όποια (μεγάλη) ιδέα πίσω της. Οι σκηνές σοκ δεν οδηγούν κάπου οπότε κρίνονται καταχρηστικές ενώ το καθαρτικό φινάλε δεν είναι αρκετά δυνατό για αληθινές αντίδρασεις. Ως συνέπεια το πομπώδες ύφος καταρρέει ως αδικαιολόγητο και παραδίνεται στον διασυρμό. Τέλος, δέχομαι πως ο Άνθιμος έχει τις δικές του κινηματογραφικές απόψεις, που είναι καλό, μόνο που όλες τους είναι αρκετά αλλοπρόσαλλες.

Η προσωπική μου γνώμη είναι πως το φιλμ διακατέχεται από τον χαρακτηριστικό μικρομεγαλισμό των σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών που προσεγγίζουν φαντεζί ιδέες με μονοσήμαντο τρόπο και σοβαροφάνεια που δεν συνάδει με το αποτέλεσμα . Στα κοινά ελαττώματα συγκαταλέγω και τον επιτηδευμένο διδακτισμό. Μόνο που η εποχή της διδακτικότητας έχει περάσει προ πολλού και οι τέχνες πλέον αποτελούν μέσω ψυχαγωγίας και έκφρασης. Αν παρόλα αυτά ο Άνθιμος, όπως και στον Πονόδοντα, θέλησε να κάνει τομή και να μας διδάξει κάτι, τελικά δεν το κατάφερε ενώ αν σκοπεύει να το κάνει στο μέλλον, τότε σίγουρα θα πρέπει να εμπιστευτεί περισσότερο την εφυία του κοινού και να αποφύγει το προφανές, το καταχρηστικό και το επαναλαμβανόμενο.

Βαθμολογία: 4/10

Trailer

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Αφήστε μια απάντηση

Previous post Darkest Hour: Η ιστορία του ανθρώπου που έκανε το Intro του Aces High.
Τζοκερ Next post JOKER: καλό, πολύ καλό – αλλά με τον μπάτμαν κοιμόμασταν με τις πόρτες ανοικτές.
Close