Read Time:3 Minute, 25 Second

Όσοι είστε πάνω από 18 χρονών, θα σας παρακαλούσα να απομακρυνθείτε αυτή την στιγμή από την οθόνη του υπολογιστή σας. Το παρακάτω κείμενο απευθύνεται, όπως και η ταινία, αποκλειστικά σε ανήλικους. Αν παρόλα αυτά σας αρέσουν τα μίκυ-μάου και στο τελευταίο σας συρτάρι κρατάτε ακόμα το λεύκωμα από την πρώτη γυμνασίου, τότε μπορείτε να το διαβάσετε κι εσείς. 

it-2017-03.jpg
Το πολυδιαφημισμένο IT λοιπόν δεν είναι μια κακή ταινία και δεν είναι και μια καλή ταινία. Στην ουσία είναι μια αρκετά ακριβή παραγωγή και πολύ προσεγμένη σαχλαμαρίτσα η οποία βλέπετε σχετικά ευχάριστα γι αυτόν ακριβώς το λόγο. Κατά την γνώμη μου δεν απευθύνεται καν στους λάτρεις του τρόμου, όπως η πρώτη ταινία στην εποχή της, μιας που αυτό το φλέγμα στο Horror είναι αρκετά ξεπερασμένο και πλέον δεν τρομάζει – ή συναρπάζει – κανέναν. Εκτός απ’ τα παιδιά.

Στο σενάριο της ταινίας, μια παρέα από geeks κι ένα καλό κορίτσι που οι συμμαθήτριές της το φωνάζουν πουτανάκι (κλισέ) κάνουν κόμμα για να αντιμετωπίσουν τους bad motherfucker’s του σχολείου τους (κλισέ) – σημειώνω δε, πως οι bad motherfucker’s είναι τόσο bad motherfucker’s που εκτός απ’ ότι κυκλοφορούν με μπριγιαντίνη στα μαλλιά και σουγιά στην τσέπη, σκοτώνουν ακόμα και τους γονείς τους άμα λάχει και τους φωνάξουν γιατί πάτησαν στα σφουγγαρισμένα -. Έλα μου όμως ντε που ένα τέρας με την μορφή κλόουν κυκλοφορεί στους υπονόμους και εκτός απ’ το να παίρνει μάτι τις κοπέλες όταν κάνουν το ψιλό τους και να μαζεύει κέρματα, τρώει και ανυποψίαστα παιδάκια. Τι θα κάνει η παρέα μας; Θα βρει άραγε τον τρόπο να να ξεπεράσει το bulling των συμμαθητών της και να νικήσει τον κλόουν που κάθετε και μαλακίζεται στον υπόνομο; Όλα δείχνουν πως τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα στο Ντέρι Μέιν Σίτυ αν χρησιμοποιούσαν ακόμη βόθρους.

Η ταινία μας δεν ξεκινά όταν η αποχέτευση του πρωταγωνιστή μας βουλώνει και ο Σάκης ο υδραυλικός έρχεται με το βυτίο του για να κάνει την δύσκολη δουλειά, αλλά όταν το καραβάκι του μικρού Τζόρτζι παρασέρνεται μέσα σε ένα ρείθρο. Η αλήθεια είναι πως η πρώτη σκηνή είναι το αιώνιο brand του IT και η μετουσίωση του ανείπωτου παιδικού τρόμου – γι αυτό και παίζει πρώτη-πρώτη σε όλα τα artwork και τα trailer -.

IT-movie-trailer-shows-Pennywise-in-the-sewer-1014616
Το καραβάκι της ποιο αναγνωρίσιμης σκηνής του IT γράφει SS: Τι πλάγια μηνύματα θέλουν άραγε να μας περάσουν;

Από εκεί και πέρα το υπόλοιπο στόρυ είναι σχετικά ευχάριστο και δεν προκαλεί δυσφορίες, αλλά είναι μια προσπάθεια αναγέννησης της ρετρό αίσθησης με σύγχρονο ύφος. Μόνο που τα 80’ς έχουν πια περάσει και αυτές οι μικρές, έμφυτες λεπτομέρειες που μετέτρεπαν αυτού τους είδους τις ταινίες σε cult έχουν ξεθωριάσει. Προσπαθώντας μάλιστα να επιτευχθεί ο στόχος, ο σκηνοθέτης αξιοποιεί σε πρωταγωνιστικό ρόλο και έναν ηθοποιό από το stranger things. Δηλαδή αυτόν:

finn-wolfhard-play-nirvana-lithium-song-guitar-stranger-things-6beed37d-ed8d-4bdf-a914-5f7189529882

Ακόμα και η πρώτη ταινία, η οποία έφερνε σύγκρυο στους 12χρονους της εποχής, καταντούσε παρωδία από την μέση και μετά και γενικότερα μια σαχλαμάρα στα μάτια ενός ενήλικα. Κάτι που σχετικά αποφεύγεται στο remake, αλλά οι σκηνές με τα πλοκάμια, τα μυτερά δόντια, το γυμνασιόπαιδο που γαντζώνεται στην πλάτη του τέρατος ενώ το άλλο του δίνει κλωτσιά στα αρχίδι@ είναι ακόμα εκεί. Και δεν μπορούν να φύγουν γιατί πολύ απλά, αυτό είναι το βιβλίο. Το τελικό συμπέρασμα πως αν ψάχνεται για θρίλερ, σε σχέση με αρκετά καλά που κυκλοφορούν τελευταία, το IT μπορεί να τρομάξει μόνο παιδιά. Όπως και οι περισσότερες ταινίες βασισμένες στα βιβλία του King: Ρε παλιο-ανώμαλε Steven, έτσι την βρίσκεις τελικά;

Το “Αυτό” είναι ένα θρίλερ για παιδιά. Κάτι σαν το The Goonies άλλα σε Horror. Αν γιος σας δεν πήρε άριστα στον έλεγχο και θέλετε να του δώσετε ένα καλό μάθημα, βάλτε του την ταινία να την δει. Ενώ κρυφά φεύγετε απ’ το σπίτι. Κλειδώνοντας τις πόρτες πίσω σας και αφήνοντας του ένα πιστόλι στο γραφείο. Ένας λόγος να το δείτε αν είστε ενήλικας είναι πως όλοι συζητούν γι αυτό και θέλετε να εκτονώσετε τις κοινωνιοπαθείς ανάγκες σας. Δεν θα σας τρομάξει, δεν θα σας δυσαρεστήσει ιδιαίτερα και δεν θα σας αφήσει κάτι να θυμάστε εκτός, ίσως, από μια αμυδρή – όσο αυτό μπορεί να γίνει – ανεπιτήδευτη ειτήλα.

Βαθμολογία: 6/10

Trailer

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Αφήστε μια απάντηση

Previous post Do not go Gentle – Dylan Thomas
Next post Mindhunter: Είμαστε όλοι δολοφόνοι σε κατάσταση αναμονής.
Close