Λίγους μόλις μήνες πριν, παρακολουθώντας την ταινία “Το πιο ψυχρό παιχνίδι“, είχα εκφράσει την επιθυμία να γυριστούν ακόμα περισσότερες ταινίες βασισμένες στο σκάκι, με μεγαλύτερη φυσικά πιστότητα και εμβρίθεια, μιας και το άθλημα του σκακισμού κρύβει πολύ μεγαλύτερες πνευματικές συγκινήσεις, προσωπικές έριδες και θρυλικές ιδιοσυγκρασίες απ’ όσες πιθανόν κάποιος μπορεί να υπολογίσει. Και ήταν μεγάλη έκπληξη που το Netflix, το τεχνικό επιτελείο του οποίου σχεδόν καθημερινά δεν διαβάζει τα γραπτά μου, αλλά και το σύμπαν, για το οποίο όπως και δεν είπε ο Πάολο Κοέλιο, αν επιθυμείς κάτι πολύ τότε δεν το κάνει πραγματικότητα, κυκλοφόρησε επιτέλους μια σειρά η οποία δεν εκπλήρωσε την επιθυμία μου.
*Έκανε, παρόλα αυτά, μια σχετικά φιλότιμη προσπάθεια.
Το Queens Gambit μας αφηγείται την ζωή ενός ασχημόπαπου που έγινε κύκνος. Μιας νεαρής κοπέλας που σα να μην της έφταναν πως γεννήθηκε κακάσχημη και μια μπουλντόζα πάτησε τη μάνα της, στην πιο τρυφερή και ευαίσθητη ηλικία της ζωής της, την εφηβεία, αναγκάστηκε να φορέσει σιδεράκια στα δόντια. Παρόλα αυτά ο Θεός την ευλόγησε με μια τεράστια ευτυχία: να έχει κάθε πρωί δωρεάν ναρκωτικά μαζί με το δεκατιανό της στο ορφανοτροφείο που τώρα ζει ευτιχισμένη μαζί με άλλα παιδάκια. Κάπως έτσι, απο πολύ νεαρή ηλικία, η πρωταγωνίστρια μας έμαθε πόσο καλό κάνουν στον άνθρωπο τα παραισθησιογόνα, αφού βλέποντας οράματα με πύργους στο ταβάνι και τη βοήθεια του φροντιστή του ορφανοτροφείου, ο οποίος έκρυβε πορνόπεριοδικά και σκακιέρες στο υπόγειο, μετατράπηκε σε σκακιστική ιδιοφυΐα, κέρδισε πολλά χρήματα και βρήκε ένα καλό παιδί που την αγαπούσε και δεν ήταν και μαλάκας.
Το Queens Gambit είναι μια εξαιρετικά καλογυρισμένη σειρά, η οποία κάνει φιλότιμη προσπάθεια να παρουσιάσει μέσω μιας φανταστικής ιστορίας αρκετές από τις αληθινές συγκινήσεις που έχουν διαδραματιστεί σε ιστορικά παιχνίδια σκακιού. Μάλιστα είναι πιθανόν η μόνη ταινία στην οποία τα πιόνια όχι μόνο δεν στήθηκαν τυχαία, αλλά ρόλος στην παραγωγή δόθηκε για την επιμέλεια των κινήσεων και στον ίδιο τον Κασπάροφ.
Παρόλα αυτά, δεν καταφέρνει να απομακρυνθεί ιδιαίτερα απο τα στερεότυπα και το σενάριο, το οποίο συνολικά μπορεί προσωρινά να θαμπώσει, όχι μόνο δεν κρύβει εκπλήξεις αλλά αρκετές φορές καταντάει αποσπασματικό ενώ ταυτοχρόνως οδεύει ολοταχώς στην σαπουνόπερα. Συνολικά η σειρά αξίζει τον χρόνο του θεατή και αποτελεί ευχάριστο αλλά όχι ιδιαίτερα ζωηρό διάλειμμα από τα καθιερωμένα.
Βαθμολογία: 7/10
Ένα παλιότερο μου άρθρο σχετικό με τη δημοφιλέστερη γκαμπί του Βασιλιά που έγινε ποτέ από τον Γιούρι Κασπάροφ μπορείτε να βρείτε εδώ.
More Stories
Μαγνητικά πεδία – Magnitika pedia
Ένας (που μοιάζει) ναυτικός μένει από βενζίνη και γνωρίζει με οτοστόπ μια μιλφ που φοράει μαύρα και έχει να κάνει 4 χρόνια σεξ: όχι, δεν μιλάω για το σενάριο κάποιας ταινίας της χρυσής εποχής του Ελληνικού κινηματογράφου πορνό αλλά για την πρώτη ταινία του Γιώργου Γούση
Top Gun Maverick
Στο σενάριο της ταινίας, ο Τομ Κρουζ έχει παραμείνει ο ίδιος κλασσικός καραφάνταρος που όλοι αγαπήσαμε από την δεκαετία του ’80 και δεν λέει να πάρει βαθμό με τίποτα αφού κλέβει συνεχώς F-16 για να βγάλει βόλτα νεαρά γκομενάκια.
Lord of the rings: Rings of Power – Αρχοντας των δαχτυλιδιών: Τα δαχτυλίδια της δύναμης
Τόσο βαρετή, ασύνδετη και αμήχανη που πηγαίνει τσάμπα το φαγητό που θα παραγγέλλεις για να την δεις.
House of the dragon – Το σπίτι των δράκων
Κάστρα στην άκρη των λόφων. Δράκοι που πετούν πάνω από ολόλευκα σύννεφα και καταγάλανους ουρανούς βγαλμένους από την κάμερα του...
Pray: Το θήραμα
Το Pray είναι φυσικά το σεναριακό πρωίμο της ταινίας “Ο Κυνηγός” με τον Άρνολντ Σβατσενέγκερ και τον Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ, μια ταινία που αδυνατώ να αποκαλέσω prequel μιας και είναι τόσο αναξιόλογη που θέλω να πιστεύω πως πρόκειται απλά για
Everything Everywhere all at once – Τα πάντα όλα
Κλείσε για λίγο τα μάτια σου και φαντάσου πως είναι να κάνεις ναρκωτικά για πρώτη φορά και να ονειρεύεσαι έναν θηλυκό Τσάκι-Τσάν να παίζει τον Doctor Strange σε μια εναλλακτική ταινία της Marvel
Average Rating