Σειρές,  Ταινίες

The Queen’s Gambit – Το Γκαμπί της Βασίλισσας

Λίγους μόλις μήνες πριν, παρακολουθώντας την ταινία “Το πιο ψυχρό παιχνίδι“, είχα εκφράσει την επιθυμία να γυριστούν ακόμα περισσότερες ταινίες βασισμένες στο σκάκι, με μεγαλύτερη φυσικά πιστότητα και εμβρίθεια, μιας και το άθλημα του σκακισμού κρύβει πολύ μεγαλύτερες πνευματικές συγκινήσεις, προσωπικές έριδες και θρυλικές ιδιοσυγκρασίες απ’ όσες πιθανόν κάποιος μπορεί να υπολογίσει. Και ήταν μεγάλη έκπληξη που το Netflix, το τεχνικό επιτελείο του οποίου σχεδόν καθημερινά δεν διαβάζει τα γραπτά μου, αλλά και το σύμπαν, για το οποίο όπως και δεν είπε ο Πάολο Κοέλιο, αν επιθυμείς κάτι πολύ τότε δεν το κάνει πραγματικότητα, κυκλοφόρησε επιτέλους μια σειρά η οποία δεν εκπλήρωσε την επιθυμία μου.
*Έκανε, παρόλα αυτά, μια σχετικά φιλότιμη προσπάθεια.

Παίξε μωρή τελείωνε να προλάβουμε την μπάλα και άσε τις φωτογραφίες

Το Queens Gambit μας αφηγείται την ζωή ενός ασχημόπαπου που έγινε κύκνος. Μιας νεαρής κοπέλας που σα να μην της έφταναν πως γεννήθηκε κακάσχημη και μια μπουλντόζα πάτησε τη μάνα της, στην πιο τρυφερή και ευαίσθητη ηλικία της ζωής της, την εφηβεία, αναγκάστηκε να φορέσει σιδεράκια στα δόντια. Παρόλα αυτά ο Θεός την ευλόγησε με μια τεράστια ευτυχία: να έχει κάθε πρωί δωρεάν ναρκωτικά μαζί με το δεκατιανό της στο ορφανοτροφείο που τώρα ζει ευτιχισμένη μαζί με άλλα παιδάκια. Κάπως έτσι, απο πολύ νεαρή ηλικία, η πρωταγωνίστρια μας έμαθε πόσο καλό κάνουν στον άνθρωπο τα παραισθησιογόνα, αφού βλέποντας οράματα με πύργους στο ταβάνι και τη βοήθεια του φροντιστή του ορφανοτροφείου, ο οποίος έκρυβε πορνόπεριοδικά και σκακιέρες στο υπόγειο, μετατράπηκε σε σκακιστική ιδιοφυΐα, κέρδισε πολλά χρήματα και βρήκε ένα καλό παιδί που την αγαπούσε και δεν ήταν και μαλάκας.

Τι; Το Γκαμπι της Βασίλισσας; Το Γκαμπί της μάνας σου

Το Queens Gambit είναι μια εξαιρετικά καλογυρισμένη σειρά, η οποία κάνει φιλότιμη προσπάθεια να παρουσιάσει μέσω μιας φανταστικής ιστορίας αρκετές από τις αληθινές συγκινήσεις που έχουν διαδραματιστεί σε ιστορικά παιχνίδια σκακιού. Μάλιστα είναι πιθανόν η μόνη ταινία στην οποία τα πιόνια όχι μόνο δεν στήθηκαν τυχαία, αλλά ρόλος στην παραγωγή δόθηκε για την επιμέλεια των κινήσεων και στον ίδιο τον Κασπάροφ.
Παρόλα αυτά, δεν καταφέρνει να απομακρυνθεί ιδιαίτερα απο τα στερεότυπα και το σενάριο, το οποίο συνολικά μπορεί προσωρινά να θαμπώσει, όχι μόνο δεν κρύβει εκπλήξεις αλλά αρκετές φορές καταντάει αποσπασματικό ενώ ταυτοχρόνως οδεύει ολοταχώς στην σαπουνόπερα. Συνολικά η σειρά αξίζει τον χρόνο του θεατή και αποτελεί ευχάριστο αλλά όχι ιδιαίτερα ζωηρό διάλειμμα από τα καθιερωμένα.

Βαθμολογία: 7/10

Ένα παλιότερο μου άρθρο σχετικό με τη δημοφιλέστερη γκαμπί του Βασιλιά που έγινε ποτέ από τον Γιούρι Κασπάροφ μπορείτε να βρείτε εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *