Ταινίες,  Ταινίες της "φάσης"

ΤΕΝΕΤ

Μέλλον και παρελθόν έχουν ενωθεί σε ένα όχι και τόσο μακρινό παρόν. Ένας άνδρας πρέπει να δράσει στο τώρα ώστε να αλλάξει το αύριο που θα εξασφαλίσει το χθες. Άλμπερτ Αινστάταιν. Οπνεχάιμερ. Πυρηνική σύντηξη, σχάση, παράλληλο σύμπαν. Ποζιτρόνια. Το πείραμα της Φιλαδέλφεια. Άγνωστες λέξεις που ακούγονται ωραίες και ένα ποίημα του T.S Elliot. Έχετε ψεκάσει ποτέ ξυλόκολλα σε εσωτερικό χώρο ακούγοντας τρανς; Ε, κάτι τέτοιες ιδέες θα σας κατέβουν. Αν δεν έχετε πάρα πολλά λεφτά, μην τις κάνετε ταινία.


Αυτός που ελέγχει το παρελθόν, διοικεί το μέλλον. Αυτός που κυβερνά το μέλλον, κατακτά το παρελθόν
Red Alert, Command and Conquer

Να κόβομαι και να κοιμάμαι

Ο σπουδαιότερος, ίσως, συγγραφέας έργων επιστημονικής φαντασίας, ο Στάνισλαβ Λεμ, κάποτε είχε συμβουλεύσει τους δημιουργούς να μην γράφουν βιβλία που αφορούν ταξίδια στον χρόνο εκτός και αν είναι σατυρικά. Ο Κρίστοφερ Νόλαν, όμως, ο οποίος δεν φαίνεται να συμφωνεί ιδιαίτερα με τον Λεμ, ύστερα από 10 χρόνια διορθώσεων του σεναρίου τού κατάφερε να μας χαρίσει μια ιδιαίτερη ταινία η οποία αμέσως μετά το πέρας των 2.30 ωρών που διαρκεί, έχει μεταφέρει τον τηλεθεατή 150 λεπτά μπροστά στο μέλλον.

Στο σενάριο της ταινίας, ένας άντρας και ο φίλος του ο Ρόμπερτ Πάτισον, προσπαθούν να ανασύρουν μέσα από πυρηνικούς αντιδραστήρες κάτι κειμήλια που σχηματίζουν τον αλγόριθμο της καταστροφής του ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ. Εμπόδιο στο δρόμο τους στέκεται ένας ουκρανός μεγιστάνας που δέρνει την γυναίκα του. Για κάθε βήμα που κάνουν οι ήρωες μας μπροστά, τελικά βρίσκονται 2 βήματα πίσω. Όμως το πίσω είναι το μπροστά. Έτσι σύντομα ανακαλύπτουν πως όλοι εκείνοι που έδειχναν να θέλουν να τους βοηθήσουν να πάνε μπροστά, ήταν για να βρεθούνε πίσω. Αρχή, μέση και τέλος, μέλλον, παρόν και παρελθόν, όλα κώλ@ς και μ@υνί.

Το “ΤΕΝΕΤ” είναι μια ταινία με αρκετά σεναριακά κενά τα οποία ομολογώ πως δεν ενδιαφέρομαι να ανακαλύψω ένα προς ένα ξανα βλέποντας την ταινία. Και αν ο Νόλαν, που έσβηνε και έγραφε το σεναριό του μια δεκαετία, μου πει πως δεν έχει κανένα, τότε έχω να πω πως κακώς δεν έχει: τα έργα πρέπει να φτιάχνονται για να είναι όμορφα. Όχι για να είναι τέλεια. Και το TENET είναι μια ενδιαφέρουσα ταινία δράσης που καταντά κουραστική. Σαν θεατής είδα πάρα πολλή φυσική, αρκετή αυθαιρεσία στη μεταφορά της και καθόλου αφαίρεση στην τέχνη. Καλό σασπένς, καλές ερμηνείες, ωραίος ήχος, τελειώσαμε.

Βαθμολογία: 7/10

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *