Read Time:2 Minute, 53 Second

Το 1917 είναι μια από τις πολυαναμενόμενες ταινίες φέτος, η οποία δυστυχώς άργησε έναν χρόνο λόγω του χρονοβόρου μοντάζ, κι έτσι μας παρουσιάζει ένα σχετικά ανιαρό γεγονός που συνέβη το 1917 και όχι την φοβερή ιστορία που ήταν αρχικά προγραμματισμένη να μας δείξει και η οποία έλαβε τόπο έναν χρόνο πριν. Όμως, αφού είναι τόσο καλογυρισμένη, ας έχει. Τι να το κάνουμε εξάλλου το καλό σενάριο εμπρός στα φοβερά οπτικά εφέ;

Η μάχη καστ και παραγωγής να προλάβουν να κυκλοφορήσουν την ταινία πριν λήξει ο πόλεμος

Μια σύντομη ιστορία από τον α παγκόσμιο πόλεμο: Το 1916 στην Μεσήνη της Ιταλίας τα αντίπαλα χαρακώματα έχουν μήκος που σχίζει την χώρα σχεδόν από άκρη σε άκρη. Μιας και δεν υπάρχει κανένας τρόπος επίθεσης που να μην είναι αυτοκτονικός, Άγγλοι και Γερμανοί ξεκινούν να σκάβουν με σκοπό να τοποθετήσουν βόμβες κάτω από τις γραμμές του εχθρού. Ενώ, δεν είναι λίγες οι φορές που οι μονάδες τους συναντιούνται συμπτωματικά υπογείως, δίνοντας άγνωστες μάχες 25 μέτρα κάτω από την γη, σε στενά τούνελ που καταρρέουν. Τελικά, οι Άγγλοι καταφέρνουν να τοποθετήσουν 7 μεγάλες βόμβες. Λίγο πριν από την επίθεση τους τις ενεργοποιούν για να πλήξουν τον εχθρό, με αποτέλεσμα να εξαϋλώσουν ένα τεράστιο τμήμα του. Το οστικό κύμα της έκρηξης είναι το 2ο μεγαλύτερο μετά από αυτό της ατομικής βόμβας. Όσοι Γερμανοί επιζούν αδυνατούν να αντιδράσουν και παραμένουν τρομοκρατημένοι στις θέσεις τους. Παρόλα αυτά, οι Άγγλοι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν έφοδο αφού η μάζα του χώματος που εκτινάσσεται είναι τόσο πυκνή που εμποδίζει τους άνδρες να κινηθούν ή να έχουν ορατότητα με τον εχθρό, ο οποίος στην αντίπερα πλευρά ψελλίζει παραδομένος.

Μπένετικ Κουντε… Μπενετικ Μπουντεκβα…. Σερλοκ Χολμς

Τι θέλω να πω με αυτό; Αυτή είναι μια από τις πολλές τυχαίες ιστορίες που κάποιος μπορεί να βρει σε οποιοδήποτε βιβλίο για τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, ένα φοβερά αιματοβαμμένο γεγονός γεμάτο από παρόμοιες ανθρώπινες, ανορθόδοξες και παράλογες καταστάσεις. Η ανθρώπινη φαντασία, αρκετές φορές, δεν μπορεί να νικήσει την πραγματικότητα. Είναι όμως πολύ πιο εύκολο να την αξιοποιήσεις σε μια ταινία, αφού δεν έχει κανέναν περιορισμό και σίγουρα λειτουργεί καλύτερα στα ταμεία αν θες να παρουσιάσεις στερεότυπα που αποδίδουν οικονομικά. Δεν αξιώνεις όμως δάφνες ποιότητας έτσι και σίγουρα δεν παραδίδεις ένα αξιομνημόνευτο αποτέλεσμα. Του τέστιν, το 1917 είναι ένα υπερεκτιμημένο φιλμ το οποίο αρχικά εντυπωσιάζει λόγο της εύμορφης παρουσίασης.

Στο σενάριο της ταινίας, οι Γερμανοί έχουν στήσει ενέδρα στους Άγγλους και ένας αξιωματικός υπηρεσίας που το παίρνει γραμμή από μερικά χιλιόμετρα μακριά, στέλνει δύο καραφάνταρους να ενημερώσουν το τάγμα. Στον ηρωικό τους δρόμο για να παραδώσουν το μήνυμα, οι δύο φίλοι που αρχικά είχαν χαρεί γιατί γλύτωσαν το θαλαμοφυλίκη, περνούν μια οδύσσεια από γεγονότα πολεμικής τρέλας, αλλά δεν το βάζουν κάτω. Τι θα γίνει άραγε; Θα καταφέρουν τα δυό καραχημεία της βρετανικής μονάδος να παραδώσουν το μήνυμα και να πάρουν 10 ημέρες τιμητική από τον αξιωματικό;

Κύριε Σπίλπερκ, φίλοι θεατές, δεν είμαι ο Ράιαν, ο ΜΠΡΑΙΑΝ είμαι!

Σε γενικές γραμμές, η ταινία είναι καλογυρισμένη και ευρύτερα επιτυχημένη λόγω του γνωστού μονοπλάνου. Όμως, έχω πραγματικά βαρεθεί τις καλογυρισμένες ταινίες άνευ περιεχομένου. Όλα τα φιλμ πλέον είναι καλά γυρισμένα. Γιατί υπάρχει κατάλληλος εξοπλισμός και γνωστές μανιέρες πάνω στις οποίες μπορούν να βασιστούν. Πέρα από αυτό, οι ερμηνείες δεν είναι ιδιαίτερα καλές και δεν παραδίδουν το κλίμα ενώ πολλά από τα γεγονότα που εκτυλίσσονται είναι τυχαία ή ψευδοτυχαία και οι καταστάσεις ψεύτικες, παρότι το φιλμ προσπαθεί να τις βουτήξει στην ιστορία για να μας τις παρουσιάσει βαπτισμένες.

Βαθμολογία: 7/10

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Αφήστε μια απάντηση

2 Πάπες Previous post Δυο Πάπες – Two Popes
Κορονοιός ταινία Next post The Stand – Η καλύτερη ταινία/βιβλίο με κορωνοϊό
Close