The occupant ταινία
Ταινίες

The Occupant – Ο ένοικος

To The Occupant (μετ. ο επισκέπτης) είναι μια νεοεισαχθείσα ταινία στο σύμπαν του Netflix, η οποία παρά την υποσχόμενη έναρξη έχει τελικά μοναδικό θετικό πρόσημο πως μας έρχεται από την Ισπανία. Γιατί, για κάποιο απροσδιόριστο λόγο, τελικά τα ισπανικά αρέσουν σε πάρα πολύ κόσμο, ο τι κι αν σημαίνει αυτό.

The occupant ταινία

Τι σημαίνει αυτό; Πως ο ισπανικός κινηματογράφος έχει εφορμήσει στο dna του ορισμένα πολύ απολαυστικά, κατά παράδοση, στοιχεία, όπως το παλινδρομικό σενάριο, την ελεύθερη φαντασία και το απογειωτικό φινάλε. Αρκεί, βέβαια, να είναι αρκετά μεγάλη και η υπομονή του κοινού, αφού παραμένοντας προσηλωμένο στην διαρκώς αυξανόμενη εντρυφή, θα έρθει και η τελική κορύφωση στο κατάλληλο σημείο. Παρόλα αυτά, τα μεμονωμένα αυτά συστατικά τα οποία συναντούμε και στο The Occupant (μετ. ο μέτοικος) κυρίως ως προκαταρκτικά, δεν πυροδοτούν την κύρια πράξη της ταινίας με την ανάλογη ένταση.

Προσέξτε αυτή την φωτογραφία. Θα ερμηνευτεί παρακάτω.

Στο σενάριο της ταινίας, ένας αποτυχημένος διαφημιστής, γνωστός για μια διαφήμισή των παγωτών MAX Algida την δεκαετία του 90, προσπαθεί να βρει δουλειά σε γραφείο και αρνείται όλα τα μεροκάματα για την οικοδομή και το μάζεμα ελιών. Παρόλα αυτά, στέλνει την γυναίκα του καθαρίστρια στο Ζάρα και οδηγώντας το ολο καίνουργιο BMW του δείχνει να την περνάει φίνα. Τα πράγματα όμως αρχίζουν να στραβώνουν για εκείνον όταν αναγκάζεται να μετακομίσει για να περάσει την περίοδο του lockdown σε ένα φτωχικό δυάρι. Τώρα, θέλει να επιστρέψει στο παλιό του σπιτικό και για να το καταφέρει αυτό πρέπει να διώξει τους νέους ενοίκους, πείθοντας τους πως στην ντουλάπα τους ζει το φάντασμα μιας κρεμασμένης.

Σε γενικές γραμμές το φιλμ ξεκινάει φιλόδοξα ή τουλάχιστον δείχνει πως κάτι αργοψήνει, όμως καθώς η ώρα περνά το σενάριο αρχίζει να ακροβατεί, ενώ παρουσιάζοντας σκηνές στις οποίες ο φρενοβλαβής πρώην ένοικος κρύβεται κάτω από το γραφείο και πίσω από το τραπέζι η πλοκή χάνει κάθε σώμα και το φιλμ κάθε ευκαιρία να το εκλάβεις σοβαρά, θυμίζοντας σαπουνόπερα τύπου Μαρίας Χουακίνας (την γνωστή για τα Ισπανικά της τραγούδια ηθοποιό, Thalia).
Ακόμη και η αξιολόγηση του 6.4 που έχει η ταινία στο imdb θεωρώ πως είναι υπερβολικά υψηλή και ένας από τους λόγους που εικάζω πως αυτό συμβαίνει, είναι γιατί σε αρκετές κοπέλες αρέσουν τα ισπανικά με συμμετέχοντα τον παρακάτω γόη:

Χόρχε

Τελικά, το The Occupant (μετ. ο σιτιστής) είναι μια ταινία η οποία θα σας αφήσει ελάχιστα πράγματα να θυμάστε ενώ εκείνα που ίσως μπορούν να σας κρατήσουν το ενδιαφέρον για να το δείτε ολόκληρο είναι η αδιευκρίνιστη φιλοδοξία πως κάτι ετοιμάζεται και πως ένας όμορφος ισπανός με το όνομα Χόρχε τριγυρνάει στις σκηνές.

Βαθμολογία: 5/10

Κριτική: Χόρχε Μουσταθί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *