Τα δέντρα ανήκουν στους παλαιότερους ζωντανούς οργανισμούς του πλανήτη. Από την αυγή της ανθρωπότητας, έχουν έχουν εμπνεύσει αμέτρητες ιστορίες και έχουν αποτελέσει το πιο σιωπηλό φίλο του ανθρώπου. «Όταν μάθουμε πώς να ακούμε τα δέντρα», έγραψε κάποτε ο Hermann Hesse, που σε όλα του τα έργα εμφάνιζε την φύση ως δάσκαλο »η ταχύτητα και η παιδικότητα των σκέψεών μας επιτυγχάνουν ασύγκριτη χαρά» ενώ στην παγκόσμια λογοτεχνία τα δέντρα σχεδόν πάντοτε συμβόλιζαν ηρωικές, συναισθηματικές και διδακτικές φιγούρες. Και, σύμφωνα με τον Τόλκιν, «Τα δέντρα μπορούν να μας δείξουνε πως να αντικρίζουμε τον κόσμο όπως πραγματικά είναι»
Όμως κάθε δέντρο, πολύ περισσότερο από όσα σημαίνει ή συμβολίζει για εμάς, είναι ένα συναρπαστικο βιολογικό θαύμα το οποίο εμπλέκεται σε πολύπλοκα πλέγματα που επικοινωνούν διαρκώς μεταξύ τους με χημικά σήματα μέσω των μυκητών που ζουν στις ρίζες τους – Δηλαδή, το δάσος είναι ένας αόρατος, εκπληκτικός κόσμος, ο οποίος σε συνεννόηση μεταξύ του μετακινείτε, αντιμετωπίζει απειλές ή ακόμα παρουσιάζεται περιστασιακά χαρούμενο και στεναχωρημένο, όπως πρόσφατα ανακαλύφθηκε από την Καναδή δασολόγο Suzanne Simard.
Στο παρακάτω σύντομο βίντεο, ένας από τους διδακτορικούς φοιτητές του Πανεπιστήμιου της Columbia, μελετώντας το πώς η αλληλεπίδραση και η αρχιτεκτονική των συστημάτων των ριζών σχετίζονται με τη ζωή του δάσους και την αλλαγή του κλίματος, συνθέτει τα συναρπαστικά ευρήματα της Suzanne Simard.
Ναι, τα δέντρα είναι τα θεμέλια των δασών, αλλά ένα δάσος είναι πολύ περισσότερο από αυτό που βλέπετε … Υπόγειος υπάρχει αυτός ο άλλος κόσμος – ένας κόσμος άπειρων βιολογικών μονοπατιών που συνδέουν τα δέντρα και τους επιτρέπουν να επικοινωνούν και στο δάσος να συμπεριφέρεται σαν να είναι ένας ενιαίος και νοήμον οργανισμός.
More Stories
Ο μονόλογος της αρχής της απροσδιοριστίας, στον “άντρα που δεν ήταν εκεί”
αρχής της απροσδιοριστίας του Χάιζενμπεργκ, μια από τις βασικές αρχές της Κβαντικής μηχανικής, μας λέει πως είναι αδύνατον να γνωρίζουμε ταυτόχρονα την θέση, την...
Ο άντρας με τα όμορφα μάτια
Ο Μπουκόφσκι ήταν ένας πολυγραφότατος συγγραφέας και πολύπλευρος χαραχτήρας που κατά την διάρκεια της ζωής του έγραψε χιλιάδες ποιήματα, εκατοντάδες...
Όταν Einstein και Oppenheimer βρέθηκαν αντιμέτωποι σε μια παρτίδα σκάκι.
Η πρώτη καταγεγραμμένη παρτίδα σκακιού πραγματοποιηθήκε το 1475 στην πόλη της Βαλένθια. Κάτι που μάλλον ελάχιστα απασχολούσε τους δύο αντιπάλους ή ...
Το χρώμα της Νύχτας – Γιάννης Καλογιάννης
Η ιστορία του Γιάννη Καλογιάννη, του άγνωστου Έλληνα συγγραφέα που πολέμησε σε Β βαλκανικό και Α παγκόσμιο πόλεμο, έγραψε την αυτιοβιογραφία του στο χαράκωμα η οποία παραλίγο να γίνει ταινία και εξαφανίστηκε για πάντα στα βουνά της Πρωσίας για χάρη ενός μεγάλου έρωτα.
Do not go Gentle – Dylan Thomas
Η αγάπη του Bob Dylan για τον Dylan Thomas τον ώθησε να αλλάξει το επώνυμο του από Zimmerman σε Dylan....
Average Rating